Mini słowniczek kwasów

AZELAINOWY

Związek naturalny występujący między innymi w ziarnach zbóż. Ma działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne, działa przeciwtrądzikowo i przeciwzaskórnikowo.Wykorzystywany w przypadku nieprawidłowego procesu keratynizacji naskórka. Usuwa przebarwienia pozapalne, ogranicza tworzenie się melaniny wpływając rozjaśniająco na skórę. Jest dobrze tolerowany przez skórę, nie wywołuje podrażnień.

FERULOWY

Występuje w owocach cytrusowych, pszenicy, burakach cukrowych, szpinaku. Wykazuje działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne, bardzo łatwo się wchłania i nie jest toksyczny. Często mieszany z innymi kwasami.

FITOWY

Występuje w roślinach strączkowych i otrębach zbożowych. Cechuje się właściwościami antyoksydacyjnymi, chroni skórę przed wolnymi rodnikami, dlatego stanowi składnik preparatów anty-aging. Łączony jest najczęściej z kwasami owocowymi i retinolem.

GLIKOLOWY

Pozyskiwany z trzciny cukrowej, o działaniu zmiękczającym skórę i ograniczającym rogowacenie naskórka. Powoduje  powierzchowne złuszczanie  i ma działanie lekko drażniące. Stymuluje komórki do odbudowy kolagenu i elastyny, zmniejsza zmarszczki, silnie regeneruje skórę. Wykorzystywany dla każdego rodzaju skóry,  przy zabiegach odmładzających, peelingujących i rozjaśniających przebarwienia.

MIGDAŁOWY

Naturalny składnik gorzkich migdałów i pestek wiśni. Przyspiesza naturalny proces złuszczania naskórka, zwiększa syntezę kolagenu i elastyny, ma działanie rozjaśniające przebarwienia. Skutecznie działa w przypadku skór tłustych i trądzikowych ograniczając ilość wyprysków i zaskórników. Nie podrażnia skóry, dlatego jest dobrze tolerowany przez osoby ze skórą wrażliwą i delikatną.

MLEKOWY

Występuje w kwaśnym mleku, kiszonej kapuście, jabłkach, pomidorach. Wykazuje działanie nawilżające, nie drażni skóry i delikatnie ją złuszcza. Jest wykorzystywany w wielu kosmetykach pielęgnacyjnych do normalizacji procesów złuszczania i stymulacji syntezy ceramidów tworzących naturalną barierę ochronną skóry.

PIROGRONOWY

Związek naturalny pozyskiwany ze sfermentowanych owoców i jabłek. Działa złuszczająco i rozjaśniająco, wygładza i zmiękcza skórę. Wykorzystywany jest w preparatach niwelujących przebarwienia, blizny potrądzikowe i  głębokie zmarszczki. Szczególnie polecany dla skór grubych, szarych,  tłustych i  mieszanych.

RETINOWY

Aktywna forma witaminy A wykorzystywana do leczenia ostrych zmian trądzikowych, nadmiernego łojotoku i fotostarzenia się skóry. Wykazuje silne działanie regulujące wydzielanie łoju i przyspiesza proces odnowy naskórka.

SALICYLOWY

Występuje miedzy innymi w korze wierzby i jest zaliczany do beta-hydroksykwasów, rozpuszcza się w tłuszczach i ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka. Ma właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze, przeciwzapalne i lekko dezodorujące. Jest bardzo efektywny w kosmetykach przeciwtrądzikowych i peelingujacych, a także w preparatach przeciwłupieżowych i przeciwpotowych.

TRÓJCHLOROOCTOWY (TCA)

Najsilniej działający kwas organiczny o dużej zdolności przenikania przez skórę. W dużych stężeniach powoduje koagulację białek, czyli obumieranie komórek, co ma stymulować namnażanie się nowych komórek, nowych włókien kolagenowych. Wywołuje stan zapalny, w wysokich stężeniach martwicę naskórka. W niskich stężeniach wykorzystywany przy zabiegach odmładzających, niwelujących blizny potrądzikowe i posłoneczne uszkodzenia skóry.

Madlin Rosińska

O Madlin Rosińska

Madlin Rosińska – miło mi Państwa powitać. Jestem dyplomowaną kosmetyczką oraz magistrem Wydziału Zarządzania w Wyższej Szkole Handlu i Prawa im. Ryszarda Łazarskiego w Warszawie, ponadto ukończyłam Studia Podyplomowe z zakresu Kosmetologii w Wyższej Szkole Nauk o Zdrowiu w Bydgoszczy. W 2003r postanowiłam założyć własny gabinet kosmetyczny. Wiem, że to wielka odpowiedzialność, ale też i ogromna satysfakcja. Moje długoletnie doświadczenie w pracy kosmetyczki pozwala mi na dobieranie odpowiedniej terapii dla każdego problemu skórnego. Staram się przekonać moich Klientów, że współpraca kosmetyczki, dermatologa oraz odpowiednia pielęgnacja domowa to najlepsza recepta na sukces. Moje artykuły na blogu przybliżą Państwu dziedzinę kosmetologii i sposób działania kosmetyków na naszą skórę. Serdecznie zapraszamy do naszego Salonu na bezpłatne konsultacje.