Podstawą diety antycellulitowej jest pierwszy posiłek, który powinien być poprzedzony szklanką ciepłej wody z cytryną, wypijaną na czczo. Powinien on być pożywny i dostarczać nam energii do pracy. Należy jeść często, ale małe posiłki.
Ważne jest spożywanie produktów bogatych w:
– Potas, który ma działanie przeciwobrzękowe. Należy on do elektrolitów, czyli minerałów, które rozpuszczają się w wodzie i przenoszą ładunki elektryczne. Uczestniczy w spalaniu węglowodanów . Można go znaleźć w pomidorach, suszonych figach i morelach, bananach.
– kwasy omega- kolejnym elementem kuracji antycellulitowej są kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 oraz omega-9. Poprawiają metabolizm, przyspieszając spalanie tkanki tłuszczowej, a także przeciwdziałają odkładaniu się tłuszczu w organizmie. Źródłem kwasów omega-3 są przede wszystkim tłuste ryby morskie (makrela, łosoś, śledź), tran oraz oleje roślinne (lniany, rzepakowy, sojowy). Kwasy tłuszczowe omega-6 możemy znaleźć w olejach roślinnych, pestkach słonecznika, dyni oraz w orzechach. Natomiast w kwasy tłuszczowe omega-9 bogate są oliwa z oliwek, oleje roślinne (rzepakowy, sojowy, słonecznikowy), awokado oraz nasiona słonecznika i dyni.
-Błonnik pokarmowy rozpuszczalny w wodzie ma za zadanie spowalniać wchłanianie tłuszczu. Błonnik nierozpuszczany w wodzie przyspiesza przemianę materii. Występuje w owocach cytrusowych, czarnych jagodach, jabłkach, brzoskwiniach oraz owocach suszonych, w produktach z pełnego ziarna. Produkty zbożowe są głównym źródłem błonnika pokarmowego w codziennej diecie.
-Witamina C- pomaga w walce z celulitem. Najwięcej tej witaminy znajdziemy w : owocach cytrusowych, papryce, truskawkach, natce pietruszki czy porzeczkach.
Warto wzbogacić dietę o witaminy z grupy B między innymi w kiełki zbóż, jajka czy drożdże, owoce moczopędne (arbuz, melon, świeże ogórki, które pomagają usunąć nadmiar wody z organizmu) oraz białko, które możemy znaleźć w dużych ilościach w produktach pochodzenia zwierzęcego – mięsie, rybach, jajkach i nabiale.
Codziennie należy jeść owoce i warzywa .
Wypijane płyny pełnią ogromną role w pozbywaniu się toksyn z organizmu, co jest istotne w pozbyciu się pomarańczowej skórki. Należy wypijać co najmniej 1,5 litra wody mineralnej dziennie a zamiast sztucznie dosładzanych napojów zielone i ziołowe herbaty oraz zielone koktajle. Woda i zielona herbata wypłukują toksyny z komórek ciała. Zielona herbata dodatkowo przyspiesza przemianę materii, co zapobiega gromadzeniu się zbędnych metabolitów w komórkach tłuszczowych.
W codziennym jadłospisie należy też umieścić zioła , takie jak: oregano, rozmaryn, tymianek, majeranek czy bazylia.
W diecie antycellulitowej ważne jest wyeliminowanie takich produktów jak: białe pszenne pieczywo, słodycze, soki z kartonu i napoje gazowane, żywność wysoko przetworzona, fast foody, mięso wieprzowe, tłuszcze zwierzęce, kawa czy alkohol. Do prawidłowego stosowania tej diety konieczne jest też wyeliminowanie soli kuchennej, która powoduje zatrzymanie wody w organizmie i w znacznym stopniu ogranicza wydalanie toksyn.
Bibliografia:
- Casademunt J. „Naturalne sposoby zwalczania cellulitu”, Bellona, Warszawa 2007
- Sarfati L., Bardadyn M., Jurkowska S., „Skuteczne wyszczuplanie” art. Les Nouvelles Esthetiques, wydanie 3/2014, maj-czerwiec 2014.