Dieta antycellulitowa

Podstawą diety antycellulitowej jest pierwszy posiłek, który powinien być poprzedzony szklanką ciepłej wody z cytryną, wypijaną na czczo.  Powinien on być pożywny i dostarczać nam energii do pracy.  Należy jeść często,  ale małe posiłki.

Ważne jest spożywanie produktów bogatych w:

– Potas, który ma działanie przeciwobrzękowe. Należy on do elektrolitów, czyli minerałów, które rozpuszczają się w wodzie i przenoszą ładunki elektryczne. Uczestniczy w spalaniu węglowodanów . Można go znaleźć w pomidorach, suszonych figach i morelach, bananach.

– kwasy omega- kolejnym elementem  kuracji antycellulitowej są kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 oraz omega-9. Poprawiają  metabolizm, przyspieszając spalanie tkanki tłuszczowej,  a także przeciwdziałają odkładaniu się tłuszczu w organizmie.  Źródłem kwasów omega-3 są przede wszystkim tłuste ryby morskie (makrela, łosoś, śledź), tran oraz oleje roślinne (lniany, rzepakowy, sojowy).  Kwasy tłuszczowe omega-6 możemy znaleźć w olejach roślinnych, pestkach słonecznika, dyni oraz w orzechach.   Natomiast w kwasy tłuszczowe omega-9 bogate są oliwa z oliwek, oleje roślinne (rzepakowy, sojowy, słonecznikowy), awokado oraz nasiona słonecznika i dyni.

-Błonnik pokarmowy rozpuszczalny w wodzie ma za zadanie spowalniać wchłanianie tłuszczu. Błonnik nierozpuszczany w wodzie przyspiesza  przemianę materii. Występuje w owocach cytrusowych, czarnych jagodach, jabłkach, brzoskwiniach oraz owocach suszonych,  w produktach  z pełnego ziarna. Produkty zbożowe są głównym źródłem błonnika pokarmowego w codziennej diecie.

-Witamina C- pomaga w walce z celulitem. Najwięcej tej witaminy znajdziemy w : owocach cytrusowych, papryce, truskawkach, natce pietruszki czy porzeczkach.

Warto wzbogacić dietę o witaminy z grupy B  między innymi w  kiełki zbóż, jajka czy drożdże, owoce moczopędne (arbuz, melon, świeże ogórki,  które pomagają usunąć nadmiar wody z organizmu) oraz białko,  które możemy znaleźć w dużych ilościach w produktach pochodzenia zwierzęcego – mięsie, rybach, jajkach i nabiale.

Codziennie należy jeść owoce i warzywa .

Wypijane płyny pełnią ogromną role w pozbywaniu się toksyn z organizmu,  co jest istotne w pozbyciu się pomarańczowej skórki. Należy wypijać  co najmniej 1,5 litra wody mineralnej dziennie a zamiast sztucznie dosładzanych napojów zielone i ziołowe herbaty oraz zielone koktajle. Woda i zielona herbata wypłukują toksyny z komórek ciała. Zielona herbata dodatkowo przyspiesza przemianę materii, co zapobiega gromadzeniu się zbędnych metabolitów w komórkach tłuszczowych.

W codziennym jadłospisie należy też umieścić zioła , takie jak:  oregano, rozmaryn, tymianek, majeranek czy bazylia.

W diecie antycellulitowej ważne jest wyeliminowanie takich  produktów  jak: białe pszenne pieczywo, słodycze, soki z kartonu i napoje gazowane, żywność wysoko przetworzona,  fast foody, mięso wieprzowe, tłuszcze zwierzęce, kawa czy alkohol.  Do prawidłowego stosowania tej diety konieczne jest też wyeliminowanie soli kuchennej, która powoduje zatrzymanie wody w organizmie i w  znacznym stopniu ogranicza wydalanie toksyn.

Bibliografia:

  • Casademunt J. „Naturalne sposoby zwalczania cellulitu”Bellona, Warszawa 2007
  • Sarfati L., Bardadyn M., Jurkowska S., „Skuteczne wyszczuplanie” art. Les Nouvelles Esthetiques, wydanie 3/2014, maj-czerwiec 2014.

O Alicja Rosińska

Witam, jestem dyplomowaną kosmetyczką z tytułem licencjata. Ukończyłam studia na Wydziale Zdrowie Publiczne ze specjalnością Odnowa Biologiczna z Kosmetologią. W 2009 roku dołączyłam do mojej Mamy i rozwinęłam zakres usług związanych z pielęgnacją ciała. Moją specjalizacją są zabiegi wyszczuplające i antycellulitowe. Dla każdej zgłaszającej się klientki układam indywidualny pakiet zabiegowy, przekazuję porady dietetyczne oraz sposób pielęgnacji domowej. Na blogu staram się wyjaśnić, jak prawidłowa dieta wpływa na nasz organizm i kondycję fizyczną. Serdecznie zapraszamy do naszego Salonu na bezpłatne konsultacje.